AUTUMN TIPS: E-BOOK READER

2015-10-29

Predvčerom som sa vrátila z Bratislavy. Vlakom som dokopy tam aj späť precestovala 20 hodín (chce sa mi plakať, keď na to pomyslím a momentálne nechcem žiadne kupé vidieť aspoň tri mesiace). Uvedomila som si, že jediným a tým najesenciálnejším kúskom, ktorý so sebou všade nosím je moja čítačka kníh. Myslím, že jeseň a aj zima sú skvelé ročné obdobia na čítanie kníh a ja sa v tom neskutočne vyžívam. Nad čítačkou som premýšľala dlho až som si ju zaobstarala, myslím, pred dvoma rokmi a to vôbec neľutujem, aj keď ma vtedy stála sto eur. Má to svoje výhody, aj nevýhody a ja sa posnažím vysvetliť niektoré z nich.

CENOVO SA TO VYPLATÍ

Aj keď som na začiatku spomínala, že konkrétne táto čítačka ma stála sto eur, čo nebola tá najlepšia, ale zase ani najhoršia cena, určite sa to oplatí kúpiť už len z jedného prostého dôvodu. Občas mi príde, že niektoré knihy sú predražené (áno, existujú aj skvelé antikvariáty, ale tam tiež nie je všetko). Myslím, že v tej jednej čítačke mám také množstvo kníh, že keby som ich všetky zaplatila, tá cena by bola oveľa vyššia ako sto eur. Keď by som si to mala spočítať, všimla by som si, že som naozaj ušetrila. Skoro všetky knihy od výmyslu sveta sa dajú stiahnuť buď zadarmo alebo za pár eur, čo si myslím, že je dosť výhodné. 

KONEČNE AJ ZAHRANIČNÁ LITERATÚRA

Všímam si, že aj v kníhkupectvách sa už dajú nájsť knihy po anglicky, ale kedysi to tak nebolo. A v našom malom meste to tak nie je ešte doteraz. Vždy som sa chcela venovať angličtine a lákalo ma prečítať si nejakú knihu v tomto jazyku, no nebolo to možné, pretože som také niečo nemohla nájsť. Taktiež v našich kníhkupectvách chýbali najnovšie knihy od známych spisovateľov a mne sa nechcelo čakať, kým sa niekto rozhodne to preložiť. Keď som si kúpila čítačku, prvá kniha, ktorú som prečítala bola v angličtine a bola som neskutočne nadšená. Konečne som si mohla začať sťahovať knihy aj v iných jazykoch a prečítať to, čo potrebujem. 

LEPŠIE AKO MOBIL ČI TABLET

Mám kamarátov, ktorí nechápu, že som si kúpila čítačku. Im to prišlo ako zbytočná investícia, veď knihu z internetu si môžem stiahnuť aj do mobilu či tabletu a rovnako si to prečítať, načo si kupovať čítačku. Ale ja som to videla inak. Čítačka je narozdiel od inej elektroniky šetrná k očiam, snaží sa čo najviac napodobiť stránky knihy a tak vám to neťahá oči ako by to robil svietiaci tablet. Taktiež, ja som si chcela kúpiť zariadenie na knihy a nie na hranie hier či internet. Čítačka má obrovskú kapacitu a zmestí sa tam obrovské množstvo kníh, čo by sa mi na tablet či mobil nemohlo podariť dostať, pretože len ostatné aplikácie a aktualizácie zaberajú polovicu pamäte. Čítačka má v porovnaní so spomínanými zariadeniami veľkú výdrž batérie, ktorá vydrží mesiace, pretože baterku "žerie" iba pretáčanie stránok a nič viac. Takže myslím, že v porovnaní s tabletom či mobilom, to čítačka jednoducho vyhrala.

ŠETRÍ MIESTO

Viem, že knihy sú knihy, ale predsa keď chcem ísť na dovolenku, nebudem si ťahať jeden kufor len preto, aby som si mohla zbaliť všetky moje obľúbené kúsky. Čo sa týka čítačky, v jednom malom šesťpalcovom zariadení môžete mať obrovské množstvo kníh a až v určitej destinácií si vybrať, čo presne chcete čítať a nezúriť preto, že ste práve tú jednu knihu nechali doma. 

OVEĽA ĽAHŠIA MANIPULÁCIA

Určite poznáte ten pocit, keď si chcete prečítať 600 stranovú knihu a je taká ťažká, že sa s ňou neskutočne blbo manipuluje a nemôžete ju držať v ruke viac ako päť minút. S čítačkou môžem meniť polohy čítania jednoducho a ruky ma z toho rozhodne nebolia. Užívam si tú voľnosť, ktorú mi poskytuje a občas som aj rada, že nemusím tú obrovskú knihu v reáli držať, pretože by to dopadlo katastrofálne.

SKVELÁ DOSTUPNOSŤ KNÍH

Ako som už spomínala, e-knihy sa dajú nájsť skoro všade. Alebo lepšie povedané, dajú sa prekonvertovať. Väčšina kníh, ktoré dokážeme nájsť na internete majú príponu pdf a to veľmi čítačka nezvláda. Avšak existujú bezplatné programy, ktoré používam na ich konvertovanie a som s nimi veľmi spokojná. Zaberie to pár minút a je to všetko bezplatne. Skvelý spôsob ako si zohnať tie najrôznejšie typy kníh, ktoré by ste možno ani nemohli kúpiť vo finálnej podobe e-knihy.

ALE PREDSA LEN, KNIHA JE KNIHA

Napriek množstvu výhodám si uvedomujem, že kniha je kniha a ja osobne si chcem raz kúpiť alebo zohnať všetky knihy, čo som kedy prečítala na čítačke a urobiť si doma malú knižnicu. Pretože hneď sa niečo lepšie čítať, keď máte v ruke knihu, cítite jej vôňu a neodoláte jej obalu. Sama ten pocit poznám a je to oveľa iný pocit ako držať v ruke čítačku. Už sa vážne teším, keď si budem môcť dovoliť kúpiť to množstvo kníh, ktoré som už cez čítačku dokázala prečítať. Myslím, že to je skvelá investícia a oplatí sa to z rôznych hľadísk. Ak máte záujem o kúpu, ale predsa len nie ste si istí ohľadom niektorých aspektov, budem rada ak mi vaše otázky napíšete do komentárov či na ask.fm/feelikeunicorn.

13 komentárov:

  1. Já jsem nad čtečkou knih uvažovala už nespočetně krát! U mě ale vždy převažuje to negativum, že prostě kniha je kniha. Chápu všechny ty pozitiva, určitě to šetří místo (hlavně v knihovně, kde místo knih ve čtyřech policích je jen jedna čtečka) ale mě by neskutečně chybělo to, že v ruce nedržím knihu, že když otáčím stránky (v čtečce je asi spíš posunuju, že? :D), tak není cítit ta knižní "vůně"... tohle všechno mi čtečka prostě nenahradí... ale naprosto chápu a respektuju veškeré výhody čtečky, jen jsem v tomhle asi dost staromódní... Jinak moc pěkný nápad na článek a skvělé provedení!

    Klára
    NARA blog
    www.natalieklara.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mohu se zeptat, odkud prosím stahuješ knihy zadarmo? (předpokládám, že nemáš na mysli uloz.to a podobné služby, kde jsou nejen knihy sdíleny nelegálně)

    Já bych si čtečku knih rád koupil a do ní i spoustu knih. Ale odrazuje mě právě cena těch knih. Člověk by čekal, že když se ušetří na papíru, dopravě, skladování a všem okolo, tak pak cena takového e-booku bude maximálně polovina klasické knihy, jenže ono ouvej, většinou ten rozdíl v ceně je sotva 15%, což je v důsledku nic..a to si já zase rád připlatím, za to fyzično, držet tu knihu v ruce, listovat jí, za to mi to postě stojí..

    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ja uprednostňujem normálne knihy, a cez mobil som čítala naozaj len také, ktoré som nikde naozaj nikde nemohla zohnať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mám dosť kníh v mobile, ale i ja sa už dlhú dobu pohrávam s myšlienkou, že si kúpim čítačku. Môj spolužiak (čo sedí za mnou) ju má a je úžasná ♥
    Ale hej, i ja by som raz chcela mať doma obrovskú knižnicu s miliónmi kníh ♥
    beelievin.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pre mňa je najviac, keď tú knihu držím v ruke.. Ale okrem toho má čítačka zrejme všetky ostatné výhody.. Myslím, že sa to vyplatí viac, ako si stále kupovať knihy. :) ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Parádní recenze :) sama ale nevím, jestli bych do ní šla nebo ne :) přece jenom vůni knih nic nenahradí ^-^ Cappuccino Lover

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Asi kdybych čtečku dostala, tak bych nepohrdla:) Ale stahování knih z netu v pdf mě nikdy nedonutí si ji přečíst. Mám radši když můžu knihu držet v ruce a listovat:) To ale neznamená, že čtečky odsuzuji:)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Nad čítačkou som rozmýšľala už dávno, ale niet nad ten pocit držať knihu :) niekoľko kníh som si kúpila do iPadu, ale nie je to ono, ako keď čítam normálnu knihu :) Krásne fotky :)
    My blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ja budem stále asi tá komplikovaná duša, ktorá nebude kamarátka s týmito zariadeniami. Už párkrát som sa dala na čítanie kníh v pdf forme ale skončila som, pretože mi to akosi nevyhovovalo. Aj napriek tomu to však stále má svoje plusy, ktoré si v článku vymenovala. Ja mám doteraz ten problém, že tiež som prešla na anglické knihy a rada by som ich mala čo najskôr. Lenže to tu na Slovensku nie je tak jednoduché. Na niektoré knihy z martinusu čakám aj 3 týždne, pretože ich musia objednať u dodávateľa a to naozaj nie je ono, keď tú knihu chcem mať čo najskôr. V kníhkupectvách to je také, že raz je a raz nie je. Najväčší výber som videla zatiaľ v Košiciach v Auparku, kde tých kníh v angličtine majú naozaj veľa, ale znovu tie knihy sú občas veľmi predražené.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. super nápad, vďaka :)

    http://dominikamakarova.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Vieš co na začiatku tohto príspevku som si na teba pripravovala vetu " lenže kniha je kniha, môžeš ňou listovať a je voňavá " lenže ako som tak Dočítala kazdy tvoj odstavec... vlastne tá čítačka ani nie je tak diabolská vec

    OdpovedaťOdstrániť

OXFORD © 2017
Theme by Blogs & Lattes

HORE