FILMS: WINTER UPDATE 2016

2016-02-18

Kedysi dávno som na svojom starom blogu zdôrazňovala to, aký veľký som filmomaniak. Ešte si stále robievam štatistiky (rok 2015 - 123 filmov), ešte stále chodievam do kina pravidelne, najmä v jeseni a v zime som tam skoro každý jeden týždeň. Som viac filmové dievča ako knižné, aj keď verím v to, že kniha je obsahom lepšia ako film (paradox). Netuším prečo som zanevrela na písanie o filmoch, možno preto, že si myslím, že na blog sa to už nehodí, ale koho to zaujíma, keď ma to tak veľmi baví, hodí sa to všade. Posledné mesiace (najmä tento) som prepadla filmovej mánii ešte viac. Aj keď sa vždy snažím vylíčiť svoj názor na nové filmy, ktoré dávajú v kinách, občas prepadnem aj takej menšej nostalgii a preto možno nebude všetko atraktívne pre čitateľov. Vybrala som však filmy, ktoré ma niečím zaujali, aj keď možno neboli perfektné a možno na mňa celkovým dojmom nezapôsobili, ale myslím, že každá maličkosť je na veľkofilme hodná uznania. Keďže moje filmové srdce je preplnené melanchóliou a dramatickými udalosťami, veselosť v týchto ukážkach nehľadajte, veď predsa len, kto už nie je prepchaný šťastnými koncami a radostným pocitom z víťazstva dobra nad zlom? Silné zážitky a silné filmy ma robia slabou a oddanou k ďalšiemu sledovaniu a preto na nich nikdy nezanevriem.
REVENANT
DÁTUM POZRETIA: 15.1.2016
FORMA POZRETIA: ORIGINÁLNE ZNENIE, KINO














DANISH GIRL - DÁNSKE DIEVČA
DÁTUM POZRETIA: 7.2.2016
FORMA POZRETIA: ORIGINÁLNE ZNENIE, KINO
















BITTER MOON - HORKÝ MESIAC
DÁTUM POZRETIA: 9.2.2016
FORMA POZRETIA: ČESKÝ DABING, ČT2














SHAME - HANBA
DÁTUM POZRETIA: 15.2.2016
FORMA POZRETIA: ORIGINÁLNE ZNENIE
Cez tento film som pocítila, čo je strach a napätie. To úplné ticho skoro v plnom kine ma pohltilo a zároveň zaujalo, pretože sa nikdy predtým nič podobné nestalo. Dychvyrážajúca práca s kamerou, úžasná príroda, autentické/dosť realistické zábery a herecké výkony. To všetko dokopy na mňa pôsobilo v priebehu dvoch hodín a ja som sa nevedela vynadívať. Srdce bilo ako najviac vedelo a oči sa kochali, myseľ bola niekde inde. Miestami mnou prechádzala nechuť, ale to sa pri niektorých scénach stáva. Na konci filmu som si len pomyslela, že ak Leo nedostane Oscara za tento výkon, tak potom už neviem za čo iné. Aj keď na mňa tento film prv pôsobil ako dokonalosť sama, dokonalosť to nebola. Keby som mala zhodnotiť príbeh a dej, ten bol celkom prvoplánový a predvídateľný, ale myslím, že pri takomto druhu filmu mi to nevadilo. Mojou hlavnou prioritou je to, aby vo mne film vyvolal buď pocity alebo ma prinútil premýšľať a ak je to spojenie oboch, vtedy je to dokonalosť.

Eddiem Redmaynom som bola uchvátená už pri jeho výkone vo filme Teória všetkého, kde bravúrne stvárnil S. Hawkinga za čo si vyslúžil aj Oscara (trochu faktov nikdy nikoho nezabilo). Ale tentoraz som spoznala Lili, silnú ženu, ktorá bola medzi prvými, kto sa odhodlal bojovať. Tento film nebol len o jej premene, ale aj o jej vzťahu, o láske. Presne tak, toto bol príbeh o láske a to si niektorí kritici neuvedomujú. Ukazuje nám, že láska nie je len o pohlaví, o zovňajšku, o predsukoch, ale o duši. O tom "soulmate" spojení, ktoré trvá aj napriek mnohým prekážkam a neustálemu vývoju. Spoznala som dve silné ženy a týmto dvom dánskym stvoreniam som uverila natoľko, žeby som sa s nimi rada stretla. Všetky moje pocity sa sústredili na tento príbeh a aj týždeň po pozretí som ho ďalej skúmala. Prešla som snáď všetky knihy, rozhovory a poznaty o príbehu Lili a Gerdy a zakaždým ma znova dostane. Úplná nádhera, čo sa týka kostýmov, prostredia, nálady a hereckým výkonov. Prinútilo ma to akosi sa zamyslieť na tom, akú rolu v skutočnosti zohrávať pohlavie v našom vzťahu.

Horkosť, ktorú je možné vidieť už v názve, sprevádza divákov celým filmov. Kedysi som uvažovala o tom, aby som urobila rebríček najdepresívnejších filmov, ktoré som kedy videla - tento by bol jedným z nich. Už len ten retrospektívny postup, ktorý je vo filme použitý tomu dodáva čaro. Mladá zamilovaná dvojica v Paríži, čosi ideálne, v čo veríme, že skončí dobre a bude trvať naveky. Tento film mi ukázal, aký trpký sa môže dlhoročný vzťah stať. Po zhliadnutí tohto naoko obyčajného príbehu to človeka prinúti sa trochu zamyslieť a striasť zo seba tie zimomriavky, ktoré mu liezli po celom tele počas sledovania erotických, morbídnych a smutných scén, ktorých je mesačný film plný. Keď už som tie zimomriavky zo seba otriasla, do hlavy mi udrela tá krutá realita. Žiadna dokonalosť, žiadne šťastné spolunažívanie dvojice, žiadny happyending? Aj keď nikdy takéto vlastnosti filmu nehľadám, tá realita ma dostane a prestraší, opäť ma prinúti mať polnočné myšlienky.

Zaujímavý názor, zaujímavý obsah a trochu nudný priebeh. Úprimne musím priznať, že pri pozeraní tohto diela som sa celkom nudila, aj keď som sa naň tešila. Bolo tam veľa nejasností a niektoré scény boli príliš pretiahnuté (ten film mohol mať v skratke tak polhodinu). Užívala som si hudbu a rozmýšľala som, asi ako to môže skončiť. Aj keď som počas celého filmu nevyžarovala záujem, na jeho konci som bola rada, že nám režisér nechal toľko priestoru na fantáziu a tak otvorený koniec. Až potom som si uvedomila hodnotu tohto kúsku a pochopila, že tento dej nebol presne nalijňajkovaný, ale že ja ako divák si mám sama utvoriť obraz o postavách, o ich zázemí, o ich pocitoch a hlavne o tom, ako to skončí, ako chcem, aby to skončilo. Zrazu ma to zasiahlo ako blesk a trochu som ľutovala, že som ten film od začiatku tak odsúdila, aj keď niektoré scény mohli byť vážne kratšie, nikoho by to snáď nezabilo. Na koniec by som snáď dodala, že už sa teším, kedy si pozriem aj druhý film od tohto režiséra v spolupráci s Michaelom - Hlad (vraj je to nechutné, preto sa toho tak bojím).
ask.fm/feelikeunicorn - instagram.com/feelikeunicorn - lookbook.nu/feelikeunicorn

Určite mi dajte vedieť, aké filmy vás zaujali počas posledných mesiacov. Taktiež by som bola zvedavá ak vás táto forma písania zaujala alebo by ste radšej uvítali články vo forme rebríčkov (napr. päť najlepších psychologických filmov, ktoré som videla alebo päť filmov, ktoré ma sklamali a podobne) alebo by som celkovo mohla zhodnotiť každý film, ktorý som videla napr. v kine, či by bol dobrý alebo nie. Chcem vedieť vaše názory, aby som sa mohla vždy zlepšiť a podať vám takéto informácie, čo najzaujímavejšie. 

7 komentárov:

  1. Až som takmer zabudla na to, ako veľmi mi chýbali tvoje články o filmoch, takže ich určite pridávaj častejšie.
    Ja nie som až taký veľký milovník filmov ako ty - aj keby som chcela byť. A mrzí ma, že som z tohto rebríčka nič nevidela, takže to určite v blízkej dobe napravím ❤

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Žiaľ, ani jeden z filmov som ešte nevidela, ale veľmi ma zaujal Danish Girl, pretože Eddieho naozaj obdivujem a hrá tam herečka (myslím, že to bude tá Gerda), ktorá hrala aj v Anna Karenina - film, ktorý ma naozaj ohúril a trochu sa na seba hnevám za to, že som si najprv toto dielo neprečítala, ale nemyslím si, že som pripravená na ťažké 1000 stranové dielo od Tolstoja. Ja som trochu pozadu takže si myslím, že si tento film možno pravdepodobne aj videla ale mňa veľmi uchvátil. :)
    Ja osobne filmy milujem a takéto články by som určite uvítala aj častejšie a páčili by sa mi aj formou rebríčkov, to by bolo skvelé. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. to danish girl vyzerá zaujímavo, to si pozriem :) mňa nedávno zaujal film, na ktorom som bola v kine - Ako byť single - super film, aj sa nasmeješ:D :D :D

    Dominika Makarová fashion blog

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som na to v kine bola na Valentína, pretože Dakotu Johnson jednoducho zbožňujem, a tak som si to nemohla nechať ujsť! Veru, bolo to milé a ja som sa pekne zasmiala.

      Odstrániť
  4. Na Revenanta se chystám, ale Danish Girl jsem už viděl a jsem stejně jako ty omámen..ale ani né tak Lily jako Gerdou..Gerda je podle mě ta hlavní postava celého filmu..když si člověk pospojuje všechny nitky, příběh je vlastně o ní..o její neuvěřitelné síle a empatii, kterou v sobě měla a kterou chovala vůči svému manželovi. No stejně jako ty nedokážu pochopit kritiky, které režiséra haní za to, že se více neodvázal, že se neponořil hlouběji do samotné části okolo přeměny atd. Naopak ja s otevřenou náručí vítám, že zůstal při zemi, nešel do extrémních, případně nechutných detailů, a celý film si plyne svým krásným, místy až lyrickým tempem..

    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Na Revenanta boli rodičia a vraveli, že je to neskutočný film, no ja na takéto brutality veľmi nie som, takže si ho nechávam na čas, kedy na jeho pozretie dozrejem.

    Na Danish Girl som chcela ísť do kina, no včera išla posledný krát a ja som si nenašla čas, tak ma to o to viac teraz mrzí. Dúfam, že sa k tomu filmu čo najskôr dostanem.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Úžasný zoznam filmov. Každý jeden chcem vidieť aj ja a verím, že ma nesklamú ♥

    CRYSTAL PEOPLE

    OdpovedaťOdstrániť

OXFORD © 2017
Theme by Blogs & Lattes

HORE