MATURITA 2016

2016-03-16


Maturita, ach, tá naša maturita 2016. Vyvolala si zmiešané pocity vo všetkých z nás, ale niektoré reakcie na teba boli vážne prehnané. Preto by som svoje pocity vyjadrila z pohľadu žiačky, ktorá má rada jazyky, literatúru a z anglického jazyka má certifikát B2, aby som predišla rôznym čudným komentárom. Jednoducho, ja som nešla maturitou "len tak preliezť", ale urobiť ju svedomito a posnažiť sa, využiť to, čo som sa naučila za celú strednú, ale aj základnú školu. A keďže nematurujem z matematiky, článok môže byť uverejnený už dnes.
SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA - TEST:
Úprimne povedané, ja som sa viac bála na slovenský jazyk ako na ten anglický (paradox alebo fakt, že som toho vedela viac v deviatom ročníku zo slovenčiny než teraz). Bála som sa teda viac slohu ako testu, pretože väčšinu testov som robila nad osemdesiat percent a ja som bola s týmto výsledkom spokojná. Včera som mala aj väčší stres, pretože som nevedela, čo mám od toho čakať a najmä som sa bála vyplňovania odpoveďových hárkov, keďže nám učitelia viackrát prizvukovali, že náhradné nedostaneme. Keby som mala celkovo zhodnotiť test zo slovenčiny, bol čudný. Samozrejme, boli tam veci, ktoré som hneď z fleku vedela, veď musia byť aj také, ale niektoré otázky boli tak čudne položené, že som si ich musela prečítať asi desaťkrát a v texte som to hľadala aj desať minút. Preto som test, ktorý som zvyčajne robila iba 50 minút, robila nakoniec celých 100 minút. Zadania čudné, odpovede ešte viac. Niektoré veci som vážne, úprimne nevedela a čakala som z toho testu horší výsledok ako zvyčajne. Núcem sa s nami veru pohral. Dokonca ešte stále nezverejnili ABCD odpovede, čím ma vytáčajú. Ale z neoficiálnych výsledkov som zistila, že som nedopadla až tak zle a tuším, že nakoniec budem mať nad tých osemdesiat percent ako zvyčajne. Jednoducho mám asi jazykové cítenie, keď som skoro vždy vedela vybrať správnu odpoveď, ale môj priateľ ako vedecký typ občas rozmýšľal úplne inak a vtedy som si uvedomila, že tá maturita nebola urobená pre každého, ale pre ľudí s nejakým tým záujmom o tento náš jazyk.

SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA - SLOH:
Toto bola časť, na ktorú som sa bála najviac z celých maturít. Je pravda, že som písala všetky slohy na jednotky, ale predsa len je to taký stres, keď neviem aké útvary dostanem a čí mi sadne téma. Po zhliadnutí tém som mala úsmev na tvári. Aj keď som chcela umelecký opis, charakteristika osoby sa tomu celkom podobá a tak som skončila s témou "To najkrajšie bolo v nej/v ňom ukryté…". Pri tomto názve som si spomenula na jednu filmovú postavu (ako správny filmomaniak) a nemohla som odolať. Zapísala som dva a pol strany a to som pritom vynechala dosť viet, aby to nebolo príliš dlhé. Ja keď sa jednoducho rozpíšem a začnem tam dávať tie svoje umelecké jazykové prostriedky, tak ma nikto nezastaví.

Celkový dojem som mala najprv taký, že test bola katastrofa a sloh skvelý. Po prehodnotení som usúdila, že ani ten test nebol až tak hrozný, ale musím uznať, že pre ľudí, čo nie sú veľmi na jazyky, nejde im to a nezaujímajú sa o to, to bola riadna facka.
ANGLICKÝ JAZYK (B2) - TEST: 
Dnešný deň sme venovali svoj čas angličtine a to bola časť, na ktorú som sa najviac tešila. Na vysokú školu musím mať najmenej 75% z tejto časti a tak tam bol trochu stres, pretože aj keď vlastním certifikát, ten mi prišiel niekedy ľahší v porovnaní s niektorými maturitami. A po tom čudnom slovenskom teste som nevedela, čo mám čakať. Pracovalo sa mi výborne, test bol podľa mňa ľahký a myslím, že som všetko zvládla. Aj keď tie výsledky opäť nevystavili (čo je dosť blbé) z výsledkov krátkych odpovedí som zistila, že mám len pár chýb. Ten test bol vážne jeden z ľahších, keď si porovnám s niektorými ročníkmi. Ale opäť je to názor dievčaťa, ktoré sa tomu venuje a chce to ísť študovať, takže veľmi by som nad tým lamentovať nemala. Najťažšie časti sa mi zdali - druhý listening (tie ženy snáď nevedeli správne vyslovovať slová) a open cloze test (no tie mi jednoducho nejdú najlepšie). Ostatné mi prišli jednoduché a som rada, že som tento ročník takto zvládla.

ANGLICKÝ JAZYK (B2) - SLOH:
Na sloh som sa celkom tešila. Brala som to tak, žeby som sa mala vedieť k všetkému vyjadriť po anglicky. Akurát ma štval ten rozsah, s mojím písmom niekedy ťažko natrepem 220 slov na 32 riadkov a ešte k tomu tam nemôžem rozviť myšlienku, to mi prišlo celkom obmedzujúce. Občas sa mi tam nezmestia všetky myšlienky, ktoré by tam moja hlava chcela natrepať. Aj pre krátky čas som musela začať čistopisom (veď na angline som to nikdy inak ani nerobievala). Tešila som sa na nejakú tému typu "An Ideal School" ako boli po minulé roky. Príde papier a čo tam nevidím, tú najväčšiu hlúposť (aspoň pre mňa) - "Holidays, Customs and Traditions in our Country". Keby tam aspoň môžeme opisovať naše zvyky a sviatky (iba jeden paragraf sa toho týkal), ale my ako vzdelaná B2 skupina sme sa tam mali vyjadrovať o dôležitosti tradícii a zahrňovanie iných zvykov do našej kultúry. Napísať, som napísala, ale nie som s mojím výsledkom spokojná. Napísala som to tak sucho, neosobne, úplne hlúpo a slovná zásoba akoby sa vytratila z môjho slovníka. Veľakrát som sa opakovala a celkovo som nemala dosť myšlienok, čo by som tam napísala. Téma bola zaujímavá, verím, že veľa ľuďom možno sadla, ale mne teda nie.

Tak ako som mala včera blbý pocit z testu zo slovenčiny, dnes som ho mala zo slohu z angličtiny. Avšak test bol pre mňa oveľa dôležitejší a preto som rada, že som ho dala, tak ako som ho dala, aj keď oficiálne výsledky núcem ešte stále skrýva. Taktiež ma teší, že som si verila a nepodceňovala sa tak, ako zvyknem. Dúfam, že aj vy ste to zvládli.
ask.fm/feelikeunicorn - instagram.com/feelikeunicorn - lookbook.nu/feelikeunicorn

Určite mi, milí maturanti, napíšte ako ste dopadli vy a celkovo ma zaujíma váš názor. 
Dúfam, že ste to dali podľa svojich predstáv a aj ak nie, sú to len čísla, ktoré veľmi nezavážia vo vašej budúcnosti, držím palce na tie ústne matury!

11 komentárov:

  1. No mňa dosť ten test zo sloviny zarazil, že aké blbosti sa niekedy pýtali, ale nakoniec z neoficiálnych výsledkov som ešte celkom spokojná, pretože som si myslela, že to bude horšie.. A slohu som sa celkom potešila, tiež som si vybrala charakteristiku:) A angličtina mi prišla celkom ľahká aj napriek tomu, že sloh som čakala troška iný, ale myslím si, že bolo dosť málo miesta, pretože v pohode by som zapísala ešte jednu stranu, keby tam môžem napísať všetko čo som chcela:) Uvidíme potom výsledky, ale našťastie to všetko nebolo také hrozné ako som si myslela že bude :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Úplně mě fascinuje, s jaký klid vychází z tohoto článku. Jak jsi sama řekla, jde vidět, že jsi se svědomitě připravovala a tak by to podle mě mělo být u každého, kdo se rozhodne studovat maturitní obor (kdekoliv). Já jen doufám, že to taky nějak za ty dva roky zvládnu i když... Mám vlastně stejný problém jako ty. V angličtině si věřím daleko víc než v češtině což je vážně vtipné ale je to tak... Sakra, proč musíme mít češtinu?! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. OOOCH BOŽE DIEVČA!!! Ty si úplne vystihla moje myšlienky o dnešnej angličtine. Presne taký istý názor mám na test (listening 2 a open cloze wuaah) a čo sa slohu týka.. Milujem písanie esejí, fakt, totálne. Veľmi som sa na to tešila, ale teraz som zo seba neuveriteľne sklamaná. Presne ako tebe, aj mne vypadla slovná zásoba, nemala som v podstate o čom písať. Dokonca ma znervózňoval aj ten časový limit a tak som niekedy okolo 13:40 keď som nemala ani polovicu len rýchlo zbúchala niečo aby som mala dostatočný počet slov. Nerozumiem ako sa mi to mohlo stať. Bežne som chodievala na súťaže a nikdy sa mi to nestalo so žiadnou témou až tentoraz. Som naozaj veľmi zvedavá ako to dopadne.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. V slovenčine som si už našla také stupid chyby... Ale tak podľa neoficiálnych výsledkov mám tak okolo 80% a som celkom spokojná, uvidíme, ako dopadol môj sloh, lebo z toho som zase nemala vôbec dobrý pocit.

    Avšak v názore na angličtinu sa trochu rozchádzame :D Hoci takto s odstupom priznávam, že možno som sa tak strašne cítila preto, že ma mega demotivoval ten druhý listening - tej prvej žene som len ledva rozumela a mala som pocit, že povedala dokopy jednu vetu, keď už zrazu ten super ujo hovoril o druhej žene... Pri každom listeningu, čo máme pri testoch, rozumiem takých 99%, no toto... Neviem, sama som sa cítila veľmi zle, že som z toho veľa nezachytila, takže zvyšok toho testu som bola sama zo seba sklamaná a nahnevaná, navyše sa ma stále spolužiaci okolo mňa niečo pýtali (inak, ako ste na tom boli s dozorom vy? či sa dalo čosi opísať alebo nie :D).
    Téma slohu ma trochu sklamala, lebo väčšina mojich spolužiakov vsádzala na "My Dream Partner" alebo čosi podobné, no tie tradície... Moja slovná zásoba - čo sa slovenských zvykov týka - je dosť mizerná, ale rozsah som až prekročila; i keď aj to moje je dosť neosobné a možno keby som to nerobila pod takým stresom, aby som to stihla za hodinu, tak by som to napísala lepšie a bola so sebou spokojnejšia :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som dozor a opisovanie neriešila, keďže ja sa spolieham sama na seba a nejak som sa po triede nerozhliadala, aj keď som si všimla pár pohľadov, ktoré si mohli pomáhať, ale myslím, že toho veľa nevymysleli, keďže dozor sme mali fyzikárov a tí sú teda precízni! Aj ja som si myslela, že téma bude buď "My Dream Partner" alebo niečo s cestovaním, pretože to ešte nebolo, ale s tou témou ma vážne dostali, to som nečakala ani pri najmenšom a trochu ma to aj naštvalo, ale nič s tým nenarobím. Inak čo si si vybrala na sloh zo sloviny? Celkom ma to zaujíma, keďže skoro celá naša trieda si vybrala rozprávanie a ja som bola tak trochu iná s tou charakteristikou.

      Odstrániť
  5. Áno, z tohto príspevku ide optimizmus. Som rada, že máš z toho dobrý pocit, pretože mňa zvyčajne dobrý pocit zradí. :D (tým ťa nechcem strašiť)
    Čo sa týka slohu zo slovenčiny, tak by som si vybrala tiež charakteristiku osoby. :)
    Trošku ma zaráža, že aj keď už máš certifikát (ak som to pochopila správne), tak musíš tak či tak robiť maturitu. Príde mi to divné asi aj z toho dôvodu, že môj brat, keďže si urobil certifikát, maturovať už z angličtiny nemusel.
    Minulý rok nám profesorka slovenčiny vysvetľovala, že to vyberajú také nahrávky na angličtine, kde či už dotyčný šušle alebo má inú rečovú vadu, vyberajú naschvál a je to vraj tak rok čo rok. Takže som zvedavá, čo si vymyslia na nás. :/ A vraj ešte aj minulý rok počas počúvania mesto zaplo rozhlas, čo je vraj prísne zakázané.
    Keďže chceš ísť na prekladateľstvo verím, že ti angličtina dopadne dobre. A čo sa týka slohu, každý kto napísal aspoň jeden odstavec si u mňa zaslúži obrovskú poklonu. Pretože na takú, ehm, stupidnú tému, by som nevedela napísať ani vetu.

    Snáď sa ani ja nebudem na rok podceňovať. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čo sa týka toho certifikátu, pred rokmi to bolo tak, že keď máš už certifikát, tak maturitu robiť nemusíš, avšak, aj to sa zrušilo, takže ja ju už robiť musím, čo mi príde zbytočné, ale na výber teda nemám. Určite si ver, bude to tak lepšie a predsa, keď ten test pred seba dostaneš, buď to vieš alebo nie a vtedy už nič iné nevymyslíš, len sa spoliehať na to, že to vieš dobre!

      Odstrániť
  6. Držím pěsti! Hlavně to chce klid a nohy v teple :) Ono není nic tak zlé, jak by se mohlo ze začátku zdát. Pamatuju si, že když jsem maturovala já, tak jsem hned po každé slohovce a každém testu šílela a všem doma vykládala, jak půjdu v září znovu a nakonec jsme ze slohu měla plný počet bodů a z testu z AJ 98% a ČJ už si nepamatuju, ale žádná hrůza to nebyla, protože mi to nakonec taky vyšlo na 1. Takže hlavně se nenervovat a ono to bude dobré :)

    Piosek
    www.piosek.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Je poznan, že si se opravdu připravovala :D Celý článek je takový klidný, v pohodě. Jakobys mluvila o počasí :D
    Mně maturita čeká až za pět let, teď jsem v devítce-takže mě čekají přijimačky, na které se teprve začnu připravovat... ale snad je taky zvládnu s takovým klidem jako ty maturitu :D
    DENYII

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Panebože :( všichni píšou o maturitách a mě to začíná pěkně nervovat, že to nedám (i když maturuji až za dva roky) :D každopádně jsi to všechno hezky s klidem zvládla - gratuluji ^^ Cappuccino Lover

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Som rada, že to už máme za sebou! Ja osobne si myslím, že nebolo čoho obávať SA (ifyouknowwhatImean), a akoinak- súcem nám zas niečo krásneho pre tento rok pridelil. Nevadí, aspoň som sa tešila peknému outfitu počas tých dní. To najťažšie ma ale čaká až v máji :(

    OdpovedaťOdstrániť

OXFORD © 2017
Theme by Blogs & Lattes

HORE