AUTUMN TIPS: HOW TO DESTRESS

2015-09-18

Neviem či si pamätáte, ale minulý rok tu existovala rubrika s názvom winter essentials, kde som pridávala kusy oblečenia, kozmetiky či obyčajných vecí, ktoré rada nosím či používam v zime. Rozhodla som sa, že niečo podobné urobím aj v jeseni, keďže ma to veľmi bavilo a zbožňujem prechodné obdobia, ale tentoraz som k tomu chcela pridať aj nejaký zmysluplný článok, aby to jednoducho nebolo len o fotkách. Prvým základným jesenným kúskom je pre mňa flanelová košeľa, ktorá mi vždy pripomenie začiatok školského roka, čo je ešte celkom aktuálne. A tak mi hneď pri zvuku budíka napadlo, žeby bolo vhodné napísať o tom ako sa každodenne snažím vysporiadať so školským stresom v podobe písomiek, termínov, téz, skúšania, maturity, stužkovej, príprav, natáčania, fotenia a podobne. V tomto štvrtom ročníku nám síce odpadli všetky nepríjemné predmety, ale nahromadilo sa kopec organizácie a memorovania a tak si viem predstaviť, že v tom bude ešte väčší chaos ako po minulé roky.

ČERSTVÝ VZDUCH

Viem, že aj práca doma môže byť stresujúca. Keď sa mi toho nahromadí veľa, zvyčajne skončím pri počítači, kde trávim viac času ako by som mala. Vtedy zabúdam jesť, piť (vážne treba dodržiavať pitný režim) a začína ma neskutočne bolieť hlava. V takomto prostredí sa nedá pracovať a tak vo väčšine prípadov niekomu zavolám, aby ma vytiahol von. Už len krátka prechádzka mi pomáha, aby som sa začala cítiť lepšie. V poslednej dobe som si dosť obľúbila aj bicyklovanie, ktoré ma rovnaký a myslím, že aj lepší efekt na psychiku človeka. Pomáha odreagovať a prevetrá hlavu! To vždy potrebujem počas nabitých víkendov.

ORGANIZÁCIA JE ZÁKLAD

Predtým ako si sadnem za počítač, musím hneď vedieť, čo všetko mám urobiť a koľko času mám na voľnočasové aktivity, ktorými je blog či youtube. V poslednej dobe som si dosť obľúbila aplikáciu Keep od Googlu, kde si každé ráno napíšem zoznam aktivít, ktoré mám na určitý deň urobiť (hlavne tie do školy). Časom si to odškrtávam a neustále si sledujem čas. Povinnosti do školy striedam s povinnosťami na blogu, s grafikou či so sledovaním videí, aby som sa nezbláznila a mala aj nejaký čas na odreagovanie.

ČASOVO NENÁROČNÉ AKTIVITY

Niekedy je toho naozaj veľa a môj voľný čas tvorí cesta autobusom či päť voľných minút za počítačom. Vtedy treba šetriť čas, ale zároveň si nájsť aktivitu, ktorá pomôže mysli uvolniť sa. Ja osobne využívam cesty autobusom na pravidelné čítanie kníh (oprava, počúvanie kníh). Po tom, čo celý deň pozerám do učebníc a počítača niekedy nezvládam pozerať aj do kníh a preto existujú malé záchrany v podobe audiokníh. Viem, že to nie je stopercentná náhrada, ale je to aspoň niečo, pri čom sa dá odreagovať a zbaviť sa menšieho stresu. Ja som tak stihla vypočuť celý Atlas mrakov a momentálne svoje cesty využívam na počúvanie knihy od Jonasa Jonassona - Analfabetka, ktorá vedela počítať. Veľmi ma to baví, pretože to nie je len oddych, ale veľa sa z tejto knihy dokážem aj naučiť. Čo sa týka tých voľných päť minút pri počítači, tie využívam na mierne cviky na stoličke. Snažila som sa venovať jóge, ale nejak mi to nevychádzalo a tak sa snažím robiť aspoň to málo, čo sa dá urobiť v priebehu piatich minúť za stolom.

VÝBUCH EMÓCIÍ JE NA NIEČO DOBRÝ

Ja som veľmi emotívna a precitlivelá osoba, a tak keď je na mňa toho veľa, jednoducho to nezvládam a vybuchnem. Netreba to v sebe dusiť. Všetko, čo potrebujem je si pekne sadnúť na posteľ a vykričať sa na celý svet, prečo sakra zajtra musím vedieť toľko veľa vecí naraz. Pokojne si aj poplačem nad myšlienkou, žeby ma neprijali na moju vysnenú vysokú školu. Jednoducho nechávam voľný priebeh emóciám a v konečnom dôsledku mi to veľmi pomôže. Ak som však na verejnosti alebo sa práve chystám odpovedať a nezvládam to, snažím sa odísť myšlienkami niekde inde. Ja nie som človek, ktorý sa dokáže povzbudiť. Ja som človek, ktorý dokáže snívať aj počas dňa a to robím, ak som vo veľkom strese a predo mnou stojí osoba, ktorá mi môže zmeniť celý môj budúci život. 

POMOC A ROZHOVOR

Jednou z najefektívnejších aktivít je rozhovor, ktorý mi vždy pomôže. Je to niečo podobné ako to s emóciami. Vždy je lepšie vyrozprávať sa niekomu zo svojich problémov, možno aj opýtať o pomoc, pretože vtedy je ten čas, kedy jednoduché povzbudenie typu "ty to zvládneš" zmení celý pohľad na vec. Dodá mi to sebavedomie a aj keď mám stále ten nechutný pocit v žalúdku, cítim sa lepšie, pretože viem, že niekto verí, že to zvládnem a prinajmenšom ma vždy povzbudí, aj keď to nedopadne najlepšie.

Rada by som si vypočula vaše tipy alebo skúsenosti so stresom a školskými povinnosťami, ktoré nám tak znepríjemňujú život (ale nakoniec je to vždy prospešné).

6 komentárov:

  1. Aj ja cítim, ako sa toho v poslednej dobe iba kopí a kopí; hoci má človek jednoduchší rozvrh a zbavil sa biológie, objavilo sa ďalších milión povinností, ktoré sa nedajú len tak odložiť. Preto som i ja pod stresom - v poslednej dobe viac-menej neustále. Riešime stužkovú, ešte stále nemám šaty a ani žiadnu predstavu o nich, musím sa naučiť milión strán z dejepisu a geografie, nestíham blog a fotiť, keďže som takmer každé poobedie v práci až do šiestej, kedy sa už stmieva a to, že máme izbu otočenú na východ, mi ani trochu nepomáha. Ale mám okolo seba úžasných ľudí a hlavne moje kamarátky, ktoré ma vždy vytiahnu von, aspoň na chvíľu do mesta, kde sa zarozprávame i na dve či tri hodiny a ja potom na ceste autobusom domov ľutujem, že som niekam šla, lebo zase nebudem stíhať, cítim sa oveľa uvoľnenejšie a lepšie :)
    beelievin.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super článok ! Od začiatku školy vôbec na nič nemám čas, takže si píšem samé To Do Lists, aby som mala aspoň trochu organizácie, ale niekedy ani to nepomáha..
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja sa veľmi veľmi stotožňujem s tým výbuchom emócií. Keď je toho na mňa priveľa začnem prisilno búchať dverami a zvyšujem hlas aj na toho, na koho by som nemala. Som žiaľ už od malička taká, že sa vo mne tie pocity a emócie kopia a kopia, jeden čas som v poriadku a druhý stačí jedna maličkosť a rozhodí ma to na celý deň. Učenie je niekedy komplikované a ja si taktiež rada (aspoň v hlave) dám dokopy čo všetko potrebujem spraviť a zapíšem si to do timetable - čo je inak tiež skvelá aplikácia, ale je len na úlohy do školy kde máš zapísaný rozvrh a časy, ale nie je tam miesto na iné povinnosti mimo školy, čo je škoda, pretože to by bola potom dokonalá aplikácia.
    Ja si ešte zvyknem povedať len tak v hlave, že to nevadí, snažím sa v každej úlohe vidieť aj to najmenšie pozitívum. Napríklad keď robím prezentáciu (čo býva u mňa zdĺhavé) snažím sa to spraviť poriadne a teším sa z toho, pretože dúfam, že sa to bude učiteľovi páčiť a že ma dobre ohodnotí a prípadne zaujmem. Keď robím nejaký referát, úvahu, opis dávam tam moje myšlienky a názory a snažím sa stotožniť s témou. Aj keď je to ťažké. A pri ostatných učivách ktoré sa jednoducho musím nabifliť si poviem, že aspoň sa naučím niečo nové a posnažím sa nezabudnúť to.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Čo sa týka bicyklovania to je najtopkovejšia vec akú kedy kto vymyslel. Rada sa aj ja bicyklujem a keď mám ešte v ušiach slúchatká, tak sa mi hneď na svet pozerá lepšie o 180 stupňov. O výbuchoch emócií ani nevravím. Keď mám vážne nadupaný týždeň písomkami a skúšaním, to sa radšej doma s nikým ani nerozprávam, pretože ma v tej nálade naštve bársjaká vec. :D

    ps: vďaka za tip sa skvelú appku!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. veľmi pekný článok :) ten výbuch emócií u seba v poslednom čase dosť často pozorujem, ale po pár hodinách som vždy o čosi pokojnejšia a spokojnejšia ako predtým. Súhlasím tiež s tou organizáciou, aj keď sa mi občas nedarí tie to-do lists dodržať, ako by som si predstavovala. Ale v poslednom čase ma naozaj nebaví tak dlho sedieť za počítačom, hlavne do večera písať nejaké eseje alebo veci typu "write 200-250 words on blah blah blah .. " :D . Mne yoga veľmi pomáha, dosť sa pri nej ukľudním a keď mám také obdobie, že ju cvičím aj mesiac v kuse (čo sa mi, žiaľ, nedarí často), len tak ma hocičo nerozhádže. :)

    OdpovedaťOdstrániť

OXFORD © 2017
Theme by Blogs & Lattes

HORE