SCHOOL EXPECTATIONS

2015-09-06

Nemusím vám snáď pripomínať, že škola začala. Myslím, že vám to pripomína každý dennodenne. Ale ja som sem prišla napísať sľubovaný článok týkajúci sa mojich navolených predmetov a očakávaní do budúcnosti môjho štúdia, aby som si po tomto školskom roku mohla urobiť rekapituláciu a zverejniť ako sa to skutočne stalo. Rada by som začala tým z akých predmetov idem maturovať a čo mi pomohlo rozhodnúť sa, pretože viem, že pre začínajúcich stredoškolákov je ťažká skúška zistiť z čoho chcú maturovať a aké predmety budú pre nich tie najlepšie. Ja som nastúpila na gymnázium s tým, že som mala na základnej samé jednotky a zvládala som všetko v poriadku a preto som si myslela, že rozhodovanie bude trochu ťažšie. Mala som trochu tušenie, že sa budem venovať jazykom, ale nič nebolo jednoznačné, až kým nezačali prvé písomky. Keď som z chémie, matematiky a fyziky schytala trojky, uvedomila som si, že čísla a logika vo mne nekvitne. Tak som sa pomaly začala viac prikláňať k humanitným predmetom a to najmä k jazykom, ktoré ma neskutočne bavili. Chodila som na cambridge a na doučovania z toho dôvodu, aby som sa nehanbila rozprávať, pretože u nás v škole sa na rozprávanie nedbalo až tak ako na testy a slovnú zásobu. V treťom ročníku nám dokonca pribudol ďalší humanitný predmet týkajúci sa občianskej náuky, kde sme brali šesť odvetví - právo, politológia, ekonómia, sociológia, psychológia a filozofia. Vtedy som si to zamilovala a tak som v tom mala jasno.

MATURITA

Maturitné predmety som mala vybrané - slovenský jazyk, anglický jazyk, občianska náuka a španielsky jazyk. Viac jazykov sa tam snáď objaviť nemohlo, ale ja som bola viac než spokojná. Problém nastal neskôr, pretože podľa maturitných predmetov bolo potrebné si navoliť semináre - dve štvorhodinovky a dve dvojhodinovky. Čo sa týka dvojhodinoviek, tak v tých som mala jasno - konverzácie z anglického jazyka a konverzácie zo španielskeho jazyka. No pri štvorhodinovkách to nebolo také jednoducho. Samozrejme, že som si zvolila občiansku náuku, no čo k nej? Štvorhodinovka jazykov neexistovala a tak som si nakoniec vybrala dejepis, už len kvôli tomu, že to na vysokej škole budem potrebovať a máme skvelého učiteľa, veľmi rada ho počúvam a viem, že keď z tohto predmetu nematurujem, tak ma nebude zbytočne zaťažovať údajmi, bude odo mňa vyžadovať len minimálny počet známok a tým sa moje dejepisné obdobie skončí.

VOLITEĽNÉ PREDMETY

S týmito informáciami som sa vydala na letné prázdniny a už vtedy mi šrotovalo v hlave, aký budem mať rozvrh, pretože štvrtý ročník je voľnejší a je tam aj menej hodín. Mne osobne by viac vyhovovalo, keby som začínala normálne prvou hodinou a išla domov už po piatej, no nakoniec, keď som rozvrh dostala do rúk, všimla som si, že tri dni mám prvé dve hodiny voľné, čiže do školy mám prísť až o pol desiatej. Aj napriek tomu, že kvôli týmto voľným hodinám končí až šiestou či ôsmou hodinou, nevadí mi to až tak, ako so čakala. Niekedy si môžem jednoducho dlhšie pospať a niekedy môžem ten voľný čas využiť na štúdium, Ja som osoba, ktorá sa učí ráno a nie po nociach, takže tie voľné hodiny sú v skutočnosti výhodou. Pokojne si môžem do školy prísť na prvú hodinu a dve hodiny sa učiť na písomku či čítať povinnú literatúru. Takže s rozvrhom som nadmieru spokojná a s predmetmi tiež. Takže dúfam, že sa mi všetko podarí ako má, pretože si dávam vysoké ciele a to zmaturovať na samé jedničky!

VYSOKÁ ŠKOLA

Tento odsek by mal predstavovať dôvod výberu maturitných predmetov. Ako som spomínala, chcem sa zamerať na jazyky a to konkrétne na tlmočníctvo a prekladateľstvo. Nebola to moja prvá voľba. Pôvodne som chcela odcestovať niekde ďaleko ako napríklad do Dánska, pretože tam sú skvelé programy pre európskych študentov, avšak našla som tam iba jeden humanitný odbor, ktorý nemá nič spoločné s jazykmi. A keby som sa chcela vydať do Škótska mohla by som študovať maximálne anglickú literatúru, čo využitie tohto odboru nevidím a Veľká Británia je celkovo drahá, takže ja osobne si myslím, žeby sa mi to nevyplatilo. A tak trochu smutne ostávam na Slovensku, v Bratislave. Konkrétne sa chcem venovať tlmočníctvu a prekladateľstvu anglického a španielskeho jazyka. Viem, že to bude výzva, pretože sa neskutočne hanbím rozprávať a celkovo veľmi stresujem, ale na to je život, aby sme sa nebáli a vyzývali samých seba na vyššie ciele. Ale ja viem, že to ešte všetko bude dlhá cesta a už teraz viem, že nebudem ničoho ľutovať, pretože nie všetko výjde na prvýkrát. Aj ja mám záložný plán, aj ja rozmýšľam o voľnom roku, kedy by som šla pracovať do zahraničia a zdokonaliť sa v jazykoch, ktorým sa chcem venovať, ale chcem to nechať plynúť tak ako má. Možno to bude fajn a možno to nebude pre mňa to pravé, ale ja sa nemám kam ponáhľať, pretože času je dosť a ja si môžem splniť sny v ktoromkoľvek veku. Aspoň v to verím.

Pre otázky a odkazy k článkom môžete využiť aj môj ask.fm, kde vždy rada odpovedám - ask.fm/feelikeunicorn
A momentálne som sa stala závislou na snapchate, aj keď som tam neplánovala pridávať nič, moje meno je feelikeunic0rn

9 komentárov:

  1. Ten rozvrh ti popravdě opravdu závidím! :D My máme ve čtvrtém ročníku právě asi nejvíc hodin a třikrát týdně na sedm ráno. Jinak já mám v plánu maturovat úplně ze stejných předmětů jako ty, kromě slovenského jazyka samozřejmě. :) Hodně štěstí! :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Úplne si ťa viem predstaviť pracovať v tomto smere tlmočníctva a prekladateľstva! Držím palce, aby sa ti všetko podarilo a v novom školskom roku darilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nechcem to tu veľmi rozpisovať, pretože sama sa chystám na podobný článok (aby som sa i ja mala potom k čomu vrátiť), ale musela som sa pozastaviť nad rozvrhom. Na jednu stranu by som i ja ocenila, keby že sa môžem dotrepať do školy až tak neskoro, ale zase som rada, že odtiaľ vypadnem o jednej, rovno pôjdem do práce a od tretej už budem môcť robiť čo chcem :D
    beelievin.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No ja som strašne zvedavá na svoj kompletný rozvrh, som taktiež v maturitnom ročníku. No uvidíme, každopádne dnešný a zajtrajší rozvrh vyzerajú super, len nech sa to už nijako nemení ♥

    July and august favourites.
    random questions about me

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ani nevieš ako si prajem mať v maturitnom ročníku takýto úžasný rozvrh. Pravdaže, bude to ťažký rok a budeš sa musieť učiť a tvrdo pracovať, ale ty to zvládneš na 100%. Prajem ti, aby ti to vyšlo aj s vysokou školou a tichučko závidím, že vieš po španielsky, pretože ah.. to je krása ten jazyk :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. No teda, ten rozvrh je teda zabiják.. Vůbec ti nezávidím, ale předměty sis zvolila skvěle, navolit si jazyky je vždy skvělý nápad, tak držím palce, ať ti vše vyjde i to studium v Dánsku, je to skvělý sen :))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Snad to všechno zvládneš :) ALe určitě jo :) ZVládlo to už tolik lidí :)
    Já se také učila španělsky, ale už to teď začínám zapomínat a vzhledem k tomu, že se chci začít učit dánsky, tak ji zapomenu asi úplně :(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kdyby jsi jela studovat sem do D8nska, tak si určitě ale zlepšíš angličtinu. Pak si uděláš třeba v Praze nějaké certifikáty a budeš moct i překládat :) Kdybys chtěla o Dánsku něco vědět, klidně mi napiš :)

      Odstrániť

OXFORD © 2017
Theme by Blogs & Lattes

HORE