SPRIEVODCA: THASSOS, GRÉCKO

2018-08-02


V Grécku sa cítim takmer ako doma. Ocitla som sa tam už po šiestykrát. Navštívila som už mestečko Polichrono na polostrove Chalkidiki, Paráliu blízko Olympu a Thassos, jedinečný a milý ostrovček, ktorý mi ostane navždy v srdci. Tento rok sme sa vybrali šiesti autom až na dve miesta naraz, ktoré sme mali celkom aj zmapované. Strávili sme sedem dní v Parálii a tri dni na Thassose v mestečku Limenaria. Myslím si, že som už nabrala dosť zážitkov a skúseností, aby som napísala serióznejší článok o tomto milom mieste. Parália je mesto čisto turistické, kde si všetci len vyvaľujú pupky na pláži a celkovo som dobre zhodnotila moje zážitky už v článku z pred dvoch rokov. Najviac sa oplatí chodiť na fakultatívne výlety a najväčší zážitok pre mňa bol výlet na Olymp so všetkými mýtmi. Thassos ma však vždy očarí, a preto sa v tomto článku sústredím najmä naň. 





Grécko je krajina opantaná mýtmi, legendami a starovekou kultúrou. Na každom kroku nájdete vykopávky katedrál, chrámov, hrobiek kráľov či iných zaujímavých budov. Mýty sa spájajú s každou maličkosťou. Už som sa stihla naučiť, prečo sa pavúkov netreba báť, ako vznikla Pandorina skrinka, prečo by sme každý deň mali papať sedem bobúľ rakytníka, aký význam má granátové jablko pre Grékov či prečo práve štyri mesiace v roku sú neúrodné a chladné. Žijú tam prevažne kresťania, ortodoxná cirkev, no sú dosť poverčiví a vraví sa, že predsa len nechcú len tak rozhnevať bohov, ktorí žijú na Olympe. Táto mytológia sa neprepletá len s ľudskými životmi, ale aj s celou faunou a flórou. Vďaka cestovaniu autom po dedinkách som uprela zrak aj na vidiecky život, ktorí sa týka najmä pestovania olivovníkov, tabaku, kív či iného ovocia, o ktorom som nikdy predtým nepočula. Život sa tam zdá bezproblémový a šťastný, kríza pominula a turisti sa návalmi začali nalievať naspäť. Všimla som si to nielen osobne v turistických centrách, ale aj na sociálnych sieťach, kde som videla takmer každého človeka v nejakom gréckom miestečku. Nuž má to svoje čaro a úprimne sa nikomu nečudujem, pretože táto krajina je vhodná nielen na opaľovanie a plávanie, ale aj na spoznanie zabudnutej starovekej mytológie a kultúry, na prechádzky krásnym prostredím či na ochutnávanie darov mora.




Thassos je najsevernejšie položený ostrov v Egejskom mori. O čosi chladnejšie more a kamenisté pláže odrádzajú rodiny s deťmi a prevažne vídať mladé páry. Je to ostrov s hornatým vnútrozemím a krásnym prostredím. Na Thassose
  • som tento rok strávila len tri dni, ale stále ho považujem za najkrajšie miesto, ktoré som v Grécku navštívila
  • sa ocitnete po polhodinovej ceste trajektom s krásnym výhľadom, len prosím nekŕmte čajky, lebo skončíte špinaví (lístok na trajekt na osobu stojí 4€)
  • sa nestratíte. Celý ostrov obklopuje jedna hlavná cesta, po ktorej sa môžete z prístavu v meste Thassos, na severe ostrova, dostať až na juh do krásnych mestečiek Limenaria či Potos. Všade nájdete možnosť prenajať si auto, motorku či iný dopravný prostriedok, ktorý vám umožní sa dostať na rôzne pláže ostrova.
  • nenájdete len typické veľké pláže pripojené k mestečku, kde sa vyvaľuje množstvo ľudí. Nachádzajú sa tam rôzne pláže, každá z nich je jedinečná. Niekde nájdete iba kamene, niekde jemný piesok, niekde pláž obklopuje ihličnatý les, inokedy obrovský útes. Tie najkrajšie pláže sú mimo mestečiek, no k niektorým sa dá dostať jednoducho pešo.
  • sa slané more snúbi s ihličnanmi. Chvíľu ste na pláži a potom sa ocitnete na menšej túre kamenistými chodníčkami cez ihličnaté lesy a olivovníky, ktoré si tam spolu nažívajú, ako keby sa nič nedialo.
  • je hlavným plodom oliva. Olivovníky nájdete kam sa pozriete, dokážu rásť takmer priamo na kameňoch bez zeminy, a preto ich tento kamenistý ostrov zbožňuje. Na každom kroku taktiež nájdete výrobky z olív, prírodné mydlá, kozmetiku či oleje.
  • sa všade pasú divé kozy, ktoré pijú slanú morskú vodu a jedia tymián. Kozie a oslie mlieko je pre Grékov prameňom mladosti a používajú ho nielen pri výrobe jogurtov, ale aj mydiel a inej kozmetiky. 
  • je základným stavebným materiálom mramor. Ten sa tu ťaží už od starovekých čias a stále ho vyvážajú. Mramor sa povaľuje na kdejakých miestach, aj v strede lesa. Sú z neho postavené chrámy, sochy, chodníčky či dokonca magnetky a šperky. 
  • majú južné mestečká ako samotná Limenaria, kde som strávila väčšinu času, autentický nádych. Obchodíky sú prevažne lokálne, tak ako výrobcovia potravín, kozmetiky či šperkov. Nájdete v nich prevažne staré domčeky, farebné uličky plné túlavých mačiek, kamenisté móla a kopce ideálne na prechádzku a výhľady.
  • nájdete typickú grécku kuchyňu spojenú s čerstvými darmi mora, ktoré tam lovia každé ráno.
  • je voda priezračná a čistá vďaka kamienkom, pri skalách si treba však dávať pozor na ježkov. Tí sa však vyskytujú len pri veľkých útesoch, a preto nie je až tak potrebná ochrana nôh.
  • vidieť históriu nielen vďaka početným vykopávkam, ale aj opusteným baniam, kde sa v minulosti ťažilo zlato, striebro či zinok. V blízkosti Limenarie sa taktiež nachádzajú budovy a pozostatky tovární, kde sa ťažilo železo.




čo jesť a piť

Gyros, najlacnejšie grécke tradičné jedlo, ktoré nájdete aj za 2,50€. Domácej placke s pravým gréckym oreganom sa nič nevyrovná.
Souvlaki, rôzne druhy mäsa napichnuté na špajli ako špíz.
Grécky šalát, kde nájdete okrem paradajok, cibule a uhoriek aj čerstvé olivy a pravý grécky feta syr podávaný s chlebom.
Ryby a morské plody, neviem odporučiť čo presne, keďže ja veľmi jedlá tohto typu neobľubujem, ale v prístavoch nájdete denne lovené pochúťky.
Jogurty a iné výrobky z kozieho či ovčieho mlieka
Grécke sladkosti, orechy v sezame či s medom

Nie som veľký znalec alkoholických nápojov, keďže ich nekonzumujem, ale vypíšem vám tie najznámejšie tradičné grécke: Ouzo, Metaxa, Cipuro, nájdete aj na Slovensku počas gréckeho týždňa; Retsina, grécke víno vyrobené zo živice ihličnatých stromov.
Horský čaj, ak ste v blízkosti Olympu, určite vyskúšajte horský čaj, ktorý je veľmi chutný, no aj zdraviu prospešný.



najkrajšie pláže

Thassos je známy svojimi plážami. Každá je iná a jedinečná, a niektoré ani od seba nie sú ďaleko. V Limenarii, kde sme boli ubytovaní, boli dosť kamenisté. Preto sme sa každý deň vybrali inam. Ja vám napíšem moje dojmi z pláži, ktoré sme stihli navštíviť.

Aliki, vraj najkrajšia pláž zo všetkých, no nemôžem nesúhlasiť. Prostredie je vážne nádherné a pláž je piesočnatá, takže vhodná na kúpanie, na miestach však pod vodou nájdete obrovské balvany, na ktoré si treba dávať pozor. Táto pláž je obkolesená ihličnatým lesom a starovekými vykopávkami. Po kúpaní sa môžete vybrať na kratšiu túru, kde uvidíte mramorové kamene, z ktorých je zložený celý ostrov. Táto pláž má dve časti, na druhej, odvrátenej strane je však veľké množstvo ježkov, a preto je vhodnejšia na kúpanie prvá časť. Keďže je to vraj najkrajšia pláž, ceny sú vysoké a jedno lehátko tam stojí až 10€, preto odporúčam doniesť si uterák a ísť sa najesť do blízkeho mestečka s názvom Potos.
Potos, spomínané mestečko má krásne piesočnaté pláže, ktoré vôbec nie sú preplnené a sú oveľa lacnejšie ako spomínané Aliki. Prostredie však nie je ničím výnimočné, keďže ide o pláž v mestečku.
Tripiti, táto pláž sa nachádza 3 km od mesta Limenaria a je možné sa tam dostať aj pešo. Táto pláž je štrková, celkovo príjemná na plávanie opäť s krásnym prostredím na prechádzky a s peknými výhľadmi. Hneď na pláži sa nachádza reštaurácia/taverna Pirofani, kde som jedla najlepšie jedlo v celom Grécku, určite odporúčam.
Metalia, pláž pár krokov od Limenarie. Počas druhej svetovej vojny tam Nemci ťažili železo, a preto sa táto pláž volá Metalia. Nájdete tam zvyšky budov a továrni. Prostredie a aj pláž sú kamenisté, takže si treba dávať pozor na ježkov. Osobne sa mi táto pláž páčila najmenej, ale každý, kto sa ocitne v Limenarii by sa tam určite mal pozrieť sám a urobiť si na ňu vlastný názor.

BONUS! Giola, známa diera v útese, do ktorej sa odváži skákať množstvo ľudí. Vždy tam nájdete davy, ale výhľad za to stojí. Ja osobne som sa nikdy neodvážila, ale pri západe slnka to vyzerá viac ako romanticky.  






čo si odniesť

Olivy, ako som už spomínala, na Thassose nájdete samý olivovník, a preto sú jednoducho dostupné. Nájdete ich aj nakladané v mede či sirupe.
Píniový med, keďže ostrov je plný ihličnanov, z borovíc robia aj tmavý, lesný med, čo je pre mňa najlepší med, aký som kedy jedla.
Olivový olej, to už je snáď taká samozrejmosť.
Kozmetika z olív či oslieho mlieka, ktorá je ručne a lokálne robená. Slúži najmä na hydratáciu pokožky, ale aj proti starnutiu, keďže aj samotná Kleopatra používala oslie mlieko, aby si udržala svoju krásu a mladosť.
Oregano, pravé grécke oregano má inú farbu a arómu. Gréci ho dávajú do úplne každého jedla a iné korenie takmer nepoužívajú.

lokálne obchody (v Limenarii)

Molly’s Art, ak chcete podporiť lokálnu tvorbu, určite zájdite do tohto milého obchodíka. Pracuje tam dokonca Slovenka, ktorá vám veľmi rada a ochotne pomôže. Nájdete tam lokálne vyrábané šperky, dekorácie, obrazy, lampy, riad a iné rôzne krásne veci, ktorých kúpou podporíte lokálnych výrobcov.
Agro, ďalší lokálny obchod, kde však nájdete okrem riadu a dekorácii najmä kozmetiku, mydlá a dokonca aj bobmy do kúpeľa z olív či oslieho a kozieho mlieka.



8 komentárov:

  1. Krásny článok, veľmi sa mi páči, ako si ho napísala. Skutočne profesionálne cestovateľsky. :) Grécko musí byť skutočne krásne. Ešte som nemala možnosť navštíviť ho, ale raz sa tam určite chystám. Tie olivy ma teda lákajú snáď najviac, tie milujem. :D

    monicasworldofflowers

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ach, krásny článok! Grécko ma veľmi fascinuje už veľmi dlho a po tomto článku ešte viac! Ďakujem :)

    THE EFFLORESCENCE GIRL

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kouzelné místo. :) Nedivím se, že se tam známá pravidelně vrací. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Skvelý článok! Ja som sa tento týždeň vrátila z Korfu. Veľmi veľa rokov som chcela ísť niekam do Grécka a konečne sa mi to splnilo. Milujem ich jedlo - souvlaki, jogurty, feta syr .. Dodnes smútim za jogurtom, čo som jedávala každé ráno. Na Korfu bolo veľmi dobre, len ma mrzelo, že tam nebolo toľko gréckych pamiatok, no verím, že sa niekedy dostanem aj na iné miesto v Grécku. A Thassos ma veľmi láka, ale už aj na Korfu nám trvalo dlhšie otužiť sa, aby sme sa dokázali celé dni čvachtať v mori, čiže severnejšie to musí byť ešte väčšia sranda no :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Nikdy ma nelákal pobyt pri mori, no za posledné mesiace sa tento môj názor postupne mení a veľmi by som chcela budúci rok niekam vycestovať.. :) Možno to bude práve Grécko, článok si poňala veľmi kvalitne a pútavo a tie fotky sú jednoducho prekrásne!

    Igelitku si neprosím / Facebooková stránka

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ty fotky jsou úžasné, lákalo by mě tam právě to chození za kulturou. A skvělé jsou ty tipy jídla i co si odnést!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tomu sa teda hovorí článok 😍 Musela si ho písať veľmi dlho, no stálo to za to, lebo je perfektný a zbožňujem na ňom úplne všetko - od toho, ako si ho rozdelila na časti, až po usporiadanie fotiek! Nemám slov, vďaka tebe som sa teraz zamilovala do Grécka a pevne verím, že sa tam konečne dostanem a využijem tvoj článok aj v praxi 😄💗💗💗

    OdpovedaťOdstrániť

OXFORD © 2017
Theme by Blogs & Lattes

HORE