TRAVEL: GREECE - PARALIA 2016

2016-08-01


Moja 12-dňová dovolenka + regeneračný víkend mimo domu sa skončili a ja som konečne usadla za počítač, aby som spísala tento nekonečne dlhý článok o mojom malom gréckom výlete. Pôvodne sa musím priznať, že som tam ani nechcela ísť, keďže som šla do Grécka piatykrát a na to miesto už druhýkrát. Mrzí ma totiž, že moja rodina odmieta ísť do inej lokality a ešte k tomu odmieta cestovať letecky, takže som pekne krásne cestovala dva dni autobusom. Dokonca sme tam boli piati a ako inak, ja som bola ten, čo nemal pár. Nakoniec by som podotkla, že nenávidím teplo a z týchto všetkých dôvodov to mala byť nočná mora. V malom dôsledku aj bola, ale myslím, že každý si dokáže užiť pár dní na pláži, aj keď na seba dvakrát denne musí dať opaľovací krém (prisahám, že sa mi neopálilo skoro nič iné, len dekolt, kde mi ostali dve debilné čiarky po plavkách).


Stačilo "sťažovania" sa a teraz k tým krásnym chvíľam, ktoré som tam zažila. Prvým highlightom celej dovolenky bolo, že do našej lokality - Paralia - sme dorazili o pol šiestej ráno a ja som mohla vidieť ten najkrajší východ slnka! Zdieľala som ho niekoľkokrát aj na sociálnych sieťach a tak pevne verím, že ho každý videl, ale aj keby nie, jasné, že fotka bude aj tu. Tento začiatok mi dodal vieru, že všetko bude už len dobré. Po stretnutí s tou najlepšou delegátkou, ktorú sme kedy mali, sme sa rozhodli ísť rovno na tri výlety. My sme totiž rodina, čo nedokáže každý deň len sedieť na pláži, trochu akčnosti a poznávania nám vždy pomôže. Veľmi som sa tešila na tie tri výlety, boli akurát naplánované na stred našej dovolenky a tak nám dodali to malé oživenie, ktoré sme potrebovali. Dovtedy sme len chodili na pláž, takže veľa fotiek nevzniklo.




Prvý z výletov, ktorý sme mali naplánovaný bol pozrieť sa na vodopády v meste Edessa a potom sa dostať na Požár, kde sme sa mohli okúpať v teplej a studenej termálnej vode. Musím sa priznať, že to bolo krásne, ale z týchto troch výletov sa mi najmenej páčil. Mestečko, do ktorého sme sa dostali bolo postavené na skale, odkiaľ stekal obrovitánsky vodopád. Výhľad bol neskutočný, ale všetko sa udialo tak rýchlo, že som sa znova ocitla v autobuse a cestovali sme ďalej. Pri termálnych vodách sme strávili pár hodín a veľmi to nestojí za zmienku, keďže tam bolo neskutočne veľa ľudí. Najviac na celom výlete sa mi páčilo to, že naša delegátka nás zahrňovala množstvom gréckych mýtov a históriou macedónskej ríše. Zbožňujem mýty a staroveké dejiny a tak som sa dozvedela množstvo nových a skvelých informácií o Alexandrovi Veľkom, Diovi, Héliovi, Orfeovi, Prometeovi atď.

Druhý výlet bol na miesto, ktoré sa volá Alykés. Mali sme prísť na miesto, kde sa ťaží soľ, ktorá vytvára čierne liečivé a omladzujúce bahno. Najväčšia sranda bola, že sme sa tým bahnom mali celí namazať a potom sa okúpať vo vode, ktorá bola slanšia než mŕtve more. Nikdy sa v tom človek nepotopí. 
Táto kúra sa mi veľmi páčila a bahno som si doniesla aj domov. Neviem, ako ho teda budem aplikovať v mojej kúpeľni, ale pevne verím, že na to prídem.

Tretí výlet sa mi však páčil najviac. Bol to výlet na Olymp, miesto, kde žila druhá generácia gréckych bohov. Prekrásne výlety, prechádzky, mýty a celková atmosféra tohto miesta mi veľmi učarovala. Dostali sme sa aj do mestečka s názvom Starý Pantelejmon, ktoré je postavené v horách. Všetky domy sú postavené v rovnakom štýle, uličky sú vydláždené kameňmi a nájde sa tam množstvo lokálnej výroby. Zavítali sme aj do obchodu, ktorý bol plný éterických olejčekov, čajov, mydiel a to všetko domácej výroby. Dávali nám rôzne ochutnávky, vône, všetko sme si mohli vyskúša a naša milá delegátka nám vysvetľovala, čo na čo slúži a prekladala nám názvy produktov, ktoré sme tam našli. Ja som si tam kúpila množstvo liečivých kúskov a uvažujem o tom, žeby som urobila takú "greek haul", kde by som vám ukázala všetky bylinky, oleje, ale napríklad aj oblečenie, ktoré som si v Grécku nakúpila a porozprávala vám o ich liečivých účinkoch. Myslím, žeby to bolo pre vás zaujímavé, spoznať domácu výrobu Grékov.
 

Po týchto výletoch a zaujímavých príbehoch celé dobrodružstvo skončila a my sme posledné dni strávili kúpaním sa, jedením, zmrzlinovaním (prisahám, že majú tu najlepšiu zmrzlinu a sorbety pod slnkom), nakupovaním, leňošením a ničnerobením. Minulý rok to bolo úplne o inom. Na tejto dovolenke bolo tak horúco, že sa mi vždy chcelo spať a tak som neprečítala ani jednu knihu a dokopy som nič nerobila. Preto nemám rada teplo a takéto horúce lokality. Na Tasose bolo to počasie úplne o inom, keďže to bol ostrov, horúčavy neboli a celkovo bolo o čosi príjemnejšie a tak som prečítala väčšie množstvo kníh a dokázala som lepšie rozmýšľať, takže pre tých, ktorý sú tak oťapení pri horúčkach ako ja, určite odporúčam zájsť napr. na nejaký ostrov v Grécku a Tasos bola moja najkrajšia dovolenka, ktorú som zažila.


Na záver by som sa chcela poďakovať všetkým, ktorí čítali moje prednastavené články a sledovali ma na sociálnych sieťach, aj keď som tak pre moju oťapenú náladu nepridávala toľko, koľko som pôvodne chcela. Všimla som si, že sa vám páčia moje zdĺhavé, tématické články a množstvo z vás mi píše vaše názory do komentárov. Cítim sa nostalgicky, kedy každý môj článok dával nejakú tému, či názor a vy ste ma podporili, aby som v tom pokračovala. Ďakujem, že moje názory vám nie sú ľahostajné a že sa vyjadrujete k rovnakým témam ako ja. Verte, že keď budem na výške písať, tak to bude prevážne o tom ako to tam zvládam a moje rôzne názory počas tohto psychického dospievania. Ja si ešte idem užiť august a vy sa tešte na nejaké tie grécke zaujímavosti a letné outfity, ktoré mám zatiaľ v hlave a snáď čoskoro aj vo foťáku.

snapchat: feelikeunic0rn


14 komentárov:

  1. Nádherný článok a fotky ♥ Už som sa na tento článok veľmi tešila, pretože som stále sledovala tvoj snapchat a aj instagram, kde si pridávala rôzne fotky z dovolenky. Strašne ma láka navštíviť Grécko, pretože ma tiež veľmi fascinujú mýty a všeobecne, celé to okolie a ostrovy, takže ti veľmi závidím (pravdaže jedine v dobrom), že si tam mala možnosť ísť už 5krát. Síce, ja by som asi zvolila z čistej pohodlnosti tú leteckú dopravu, ale moji rodičia tiež nie sú veľkými milovníkmi lietadiel, takže by to asi nešlo. :/ Určite sprav "greek haul", veľmi ma zaujíma čo si v tom obchodíku kúpila. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Muselo to tam být úžasný <3 Hrozně moc se mi líbí tvá úprava fotek, super! :)

    EVERYTHIN KATE

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krásné fotky i článek! Vrátilo mi to vzpomínky na naši dovolenou v Řecku. Popravdě rozhodně nepatří mezi moje oblíbené destinace, ale má svoje kouzlo - architektura, spousta památek... a těším se i na články, až budeš na škole! Bude to zase něco nového. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. krása! ja sa možno tiež tento mesiac chystám do Grécka, nikdy som tam nebola, takže sa teším, lebo vždy ma to tam nejako ťahalo.
    inak mám rada, ako upravuješ fotky. a určite sprav "greek haul" . :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Z tvojho rozprávania sa mi tiež najviac páči ten tretí výlet :) Všetky fotky sú úžasné. Ja som žiaľ ešte nikdy nebola pri mori, ale dúfam, že raz sa mi to podarí :) Grécko vyzerá perfektne!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Muselo to byť užasne! :) Škoda, že ja sa tento rok k moru nedostanem asi, tak aspoň takto si to vychutnám :)
    www.veraparadis.com

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Odpovede
    1. Ďakujem - fotím Canon PowerShot SX120 IS, takže nič moc, ale snažím sa s tým nejako žiť ;D

      Odstrániť
  8. Same here (high five)! Každý jeden rok chodíme na to isté mieste, každý. A niežeby rodičia nechceli ísť letecky alebo vyskúšať ísť niekde inde, no stále keď jedna mladšia sestra vyrastie do veku, kedy by sa toho dalo vidieť viac, tak prišla na svet tá druhá a s ňou je to hotový kríž. Práve preto, som nebola na dovolenke už 2 roky, keďže s rodičmi sa o zábave nedá veľmi hovoriť a tiež ma to nejako prestalo baviť, no teraz keď si prezerám každý týždeň minimálne 10 článkov blogeriek, ako sú na dovolenke tam a tam, tak mi začína byť smutno za morom a ľúto, že som taká tvrdohlavá.

    Takisto ako Monika, som sa veľmi tešila na tento článok, pretože ťa sledujem aj na snapchate aj na instagrame. To Grécke prostredie musí byť nádherné, hlavne oblasť okolo hory Olymp. Keďže som čítala 10 kníh Percyho Jacksona, tak mám celkom prehľad v týchto mytologických veciach a už len ten pocit, že si v blízkosti takého niečoho spôsobuje zimomriavky.:) Som rada, že si si to užila a zaradilo sa to medzi tvoju najlepšiu dovolenku!
    Lily of the valley

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Naozaj krásne fotky.. v grécku som bola, ale na Rhodese a bolo tam úžasne ♥♥

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Prv musím začať tým, že fotky sú ozaj krásne! :) zo všetkých lokalít! :)) Ja tiež moc nezvládam teplo, ale presne ako si povedala na Gréckom ostrove je to o čosi znesiteľnejšie. Minulý rok som navštívila Krétu a bolo to asi to najkrajšie miesto kde som kedy bola! :)) síce ozaj teplo nemám rada ale Grécko je i tak jednou z mojich najobľúbenejších krajín! :))

    Ivana xx

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Grécko je krásne! Mňa však tiež mrzí, že našej rodine nevadí ísť aj na to isté miesto viackrát a tak sme boli v Grécku na rovnakom mieste aj niekoľko krát a síce sa mi tam páčilo, ale aj tam mi vadilo, že to bolo rovnaké. Ja by som však najradšej išla vždy na iné a objavovala nové miesta :) Ale miesto kde ste boli, aj ktoré ste navštívili vrámci výletov vyzerajú veľmi pekne. A horúčavy tiež nemám rada, či už tu na Slovensku, alebo niekde v zahraničí, ale pri mori ich vždy lepšie znášam, tak tam mi to až tak veľmi nevadí.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. My chodíme rok čo rok do Chorvátska a stále na Pag, čo je už trochu nudné, no na druhú stranu - je to ako prísť "domov" ♥
    Moja mamka je skôr na také sedenie na pláži a vylihovanie na horúcom slnku hodiny a hodiny, zatiaľ čo môj ocko by najradšej obehol všetky pamiatky na svete - takže nájsť nejaký kompromis či "zlatú strednú cestu" je niekedy ťažké :D
    Na Olymp by som sa niekedy veľmi rada šla pozrieť ♥
    Nádherné fotky a celkové spracovanie článku - stále neprestávam žasnúť nad tvojou kreativitou ♥
    BEELIEVIN // Facebook Page

    OdpovedaťOdstrániť

OXFORD © 2017
Theme by Blogs & Lattes

HORE